Bezalkoholowe drinki to świetna alternatywa dla osób, które wolą unikać procentowych napojów. Przyrządzenie pysznego napoju nie jest trudne – oto kilka sprawdzonych przepisów.
Doskonały smak bez alkoholu
Bezalkoholowy drink, znany również pod nazwą „mocktail” (w USA) lub „pick-me-up” (w Wielkiej Brytanii), jest często stosowany jako koktajl na kaca lub alternatywa dla procentowych napojów podczas spotkań towarzyskich. Mimo że w pewnych przypadkach alkohol ma spore znaczenie dla ostatecznego smaku, również bez niego można przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Praktycznie każdy drink może być bez większych problemów dostosowany do wersji bezalkoholowej – dotyczy to na przykład mojito czy margarity.

Jak zrobić najlepsze bezalkoholowe drinki?
Aby stworzyć dobrego drinka, potrzebne będą przede wszystkim trzy podstawowe składniki: baza, kontrast smakowy oraz dodatek do smaku. W pierwszym przypadku zamiast alkoholu mogą się sprawdzić woda gazowana, tonik, sok lub napój o bardziej kremowej konsystencji – m.in. mleczko kokosowe czy zwykłe mleko. Kolejny składnik powinien kontrastować z bazą. Dla przykładu woda świetnie współgra z syropem owocowym, słodkie soki – z syropem miętowym, a mleczko kokosowe – z kawą.
Liczba mieszanek smakowych jest praktycznie nieograniczona. Warto nieco poeksperymentować z dostępnymi składnikami, aby poznać swoje ulubione połączenia lub nawet stworzyć autorskiego drinka. Nutą smakową są zazwyczaj kwiaty, skórki owoców lub zioła. Stanowią one wisienkę na torcie dla drinka – zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym. W większości przypadków gotowy napój będzie najlepiej smakować schłodzony.
Wyposażenie do drinków
Do mieszania składników podstawą jest shaker. Zaleca się stalowe modele, choć równie dobrze sprawdzą się plastikowe dostępne w znacznie niższej cenie. Aby wczuć się w rolę barmana i tworzyć dokładnie odmierzone, perfekcyjnie wymieszane drinki, można wyposażyć się również m.in. w sitko barmańskie, które służy do odcedzania kawałków owoców lub lodu. Przydatny będzie też tzw. jigger – niewielka miarka umożliwiająca precyzyjne zachowanie proporcji składników.
Bezalkoholowe drinki – przepisy
Wiele znanych alkoholowych drinków może być bez problemu przygotowanych w wersji mocktailu. Przede wszystkim wystarczy zamiana alkoholowej bazy na czysty zamiennik – na przykład wodę lub tonic. Oto przykładowe przepisy na dwa popularne drinki. Podkreślamy jednak, że warto także puścić wodze fantazji i testować własne połączenia.
Błękitna Laguna
To orzeźwiający drink, który w standardowej wersji bazuje na słodkim likierze blue curaçao. Można go zastąpić wariantem bezalkoholowym – ilość tego składnika powinna wynosić 30 ml. Do tego należy dodać szklankę toniku, łyżkę cukru, lód w kostkach oraz cytrynę. Dokładny sposób przygotowania wygląda następująco:
- Cytrynę pokroić w plasterki.
- Tonik, likier i lód wymieszać w shakerze.
- Zamoczyć brzegi kieliszka.
- Na talerzyk wysypać cukier i przyłożyć do niego brzegi kieliszka.
- Przelać drinka z shakera do kieliszka.
- Ozdobić brzeg kieliszka dwoma plasterkami cytryny.
Mojito
To absolutny klasyk, który doskonale wypada także w wersji bezalkoholowej. Kluczem jest tutaj limonka – należy do niej dodać miętę, lód i tonik lub wodę gazowaną. Opcjonalnym składnikiem jest cukier trzcinowy. Jak przygotować bezalkoholowe mojito?
- Pokroić limonkę w plasterki.
- Przygotować lód, wodę gazowaną i tonik (najlepiej w proporcji 2:1).
- Powyższe w tej kolejności dodać do shakera i wymieszać (opcjonalnie: dodać cukier).
- Przelać do szklanki i dodać miętę.
zdj. główne: pexels/pixabay.com
Dodaj komentarz