Kawowym szlakiem – sprawdź jak w różnych krajach serwowana jest kawa
Lifestyle

Kawowym szlakiem – sprawdź jak w różnych krajach serwowana jest kawa

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Jak mówi słynne powiedzenie: Co kraj to obyczaj. Nie inaczej jest w przypadku kawy, której sposób parzenia czy serwowania różni się od siebie w zależności od miejsca na świecie, w którym przyjdzie nam delektować się tym napojem.

W tym artykule zapraszamy Was w podróż kawowym szlakiem, podczas której nie zabraknie ciekawych i inspirujących sposobów serwowania tego napoju z różnych części świata. Gotowi? Jeśli tak to filiżanki w dłoń i ruszamy!

Włochy

Nasz pierwszy przystanek to słoneczna Italia. Włochy uważane są za kolebkę kawy. Nie bez powodu zatem jest ona uznawana za jedną z najlepszych na świecie. We Włoszech picie tego napoju uchodzi za prawdziwy rytuał, a mieszkańcy spożywają go kilka razy dziennie. W godzinach porannych (do około godziny 11:00) jest to najczęściej cappuccino, a potem głównie espresso pite najczęściej na szybko, przy barze.

Turcja

Z Włoch udajemy się do Turcji, w której kawa jest nie tylko smacznym napojem, ale także ważnym elementem kultury. Dla tureckiej kawy charakterystyczne jest to, że jej ziarna palone są najczęściej na ciemno i bardzo drobno mielone. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne.

Kawę parzy się w mosiężnym lub miedzianym tygielku z długą rączką, nazwanym cezve. Do wspomnianego naczynia, wsypuje się kawę (jedną łyżeczkę) i zalewa zimną wodą. Następnie dodaje się cukier i podgrzewa na wolnym ogniu. W związku z tym, że cukier dodaje się bezpośrednio podczas gotowania, kawa jest dużo słodsza, niż w przypadku dosłodzenia jej dopiero po podaniu. Dla tego regionu charakterystyczne jest również to, że kawie towarzyszy najczęściej drobna słodkość np. lukrecja.

Wietnam

Z Turcji przenosimy się do Azji południowo – wschodniej czyli do Wietnamu. To właśnie z tego miejsca pochodzi znana nam wszystkim kawa po wietnamsku. Ten popularny na całym świecie napój jest klasyczną wersją ca phe nau, czyli kawy z dodatkiem słodkiego i gęstego mleka skondensowanego oraz opcjonalnie kostek lodu. Ten mocny, słodki a zarazem orzeźwiający napój często podawany jest w małych wietnamskich kawiarenkach.

Francja

Na zakończenie naszej podróży zapraszamy Was do Paryża. Mało kto potrafi wyobrazić sobie świeżego i chrupiącego croissant’a bez towarzystwa aromatycznej kawy. Francuzi uwielbiają kawę z gorącym mlekiem (tzw. Café au lait), która podawana jest najczęściej w dużym kubku lub co ciekawe w misce. Może to dziwić lub nie, lecz zdaniem mieszkańców tego kraju, jest to idealny sposób na zamoczenie sobie w niej croissant’a lub innej słodkiej przekąski.

Kawowe szlaki bez tajemnic

Nasza kawowa podróż dobiegła już końca. Odkryliśmy, że sposobów parzenia i podawania kawy jest naprawdę wiele, a każdy z nich ma w sobie jakąś historię. Dlatego też, niezależnie od tego na jakim etapie kawowej podróży jesteście, zachęcamy Was do jej kontynuowania i odkrywania różnorodności kawowego świata oraz eksperymentowania z jej nowymi smakami i tradycjami.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak skuteczna ochrona antywirusowa dla urządzeń mobilnych może zabezpieczyć Twoje dane osobiste
Jak skuteczna ochrona antywirusowa dla urządzeń mobilnych może zabezpieczyć Twoje dane osobiste
Dowiedz się, jak efektywne zastosowanie oprogramowania antywirusowego na urządzeniach mobilnych chroni Twoje cenne informacje przed zagrożeniami cybernetycznymi.
Najwyższe budynki w Polsce – TOP 10
Najwyższe budynki w Polsce – TOP 10
Dowiedz się, jakie są najwyższe budynki w Polsce i gdzie można je zobaczyć.
Jak wybrać odpowiedni hosting VPS dla strony internetowej?
Jak wybrać odpowiedni hosting VPS dla strony internetowej?
Dowiedz się, jak podjąć decyzję o wyborze VPS hosting dla twojej strony internetowej. Poruszymy najważniejsze czynniki, takie jak bezpieczeństwo, wydajność i skalowalność.
Ostatnie wpisy