Artykuł sponsorowany
Wyposażenie lokali gastronomicznych ma ogromny wpływ na jakość usług. Co więc powinno się znaleźć w nowoczesnej restauracji, aby przygotowywanie dań dla gości szło szybko i sprawnie, a jedzenie miało jak najwyższą jakość? Przedstawiamy naszą listę akcesoriów i elementów wyposażenie, których nie może zabraknąć.
Nowoczesne restauracje to nie tylko genialnej jakości posiłki, często z najdalszych zakątków świata, ale także specjalistyczny sprzęt pozwalający na szybki i sprawne ich przygotowanie. Dowiedz się, jakich urządzeń chłodniczych, grzewczych i kuchennych używają najlepsze restauracje.
Podstawą pysznych dań serwowanych w restauracjach jest świeżość wszystkich produktów. Aby są zachować, konieczne jest wyposażenie lokalu w różnego rodzaju urządzenia chłodnicze takie jak lodówki i zamrażarki. Przydatne mogą okazać się również nieco mniej oczywiste sprzęty, na przykład gastronomiczne komory chłodnicze, regały i lady, czy też kostkarki do lodu. Dzięki takim sprzętom wszystkie Twoje produkty zostaną świeże przez dłuższy czas. Możesz także zainwestować w eleganckie szafy chłodnicze, w których będziesz na sali lub przy barze przechowywać ciasta i desery, aby goście mogli wzrokowo wybrać, na co mają ochotę.
W żadnej restauracji nie może zabraknąć też pieca i innych urządzeń grzewczych. To dzięki nim kucharze przygotowują i podgrzewają praktycznie wszystkie posiłki. Najbardziej uniwersalnym sprzętem, który sprawdzi się w niemal każdej restauracji, jest piec konwekcyjno-parowy, który da Ci precyzyjną kontrolę nie tylko nad temperaturą, ale i nad poziomem wilgotności w komorze pieczenia. Dobrej jakości piece gastronomiczne oraz nieco bardziej wyspecjalizowane sprzęty do urządzeń grzewczych taki jak komory garownicze znajdziesz na stronie https://ibis.net.pl/oferta/komory-garownicze/.
Niezwykle przydatnym sprzętem, który powinien znaleźć się w każdej restauracji, jest dobrej jakości nowoczesny robot kuchenny. Najlepszym wyborem do restauracji będzie robot planetarny. Dzięki niemu czynności takie jak przygotowywanie ciast, sosów, past, kremów, czy wielu innych półporduktów będzie znacznie szybsze i bardziej precyzyjne. Taki robot będzie bowiem w stanie szybko i staranie blendować, szatkować, kroić, czy miksować większość składników.
Zdj. główne: Jay Wennington/unsplash.com