Czy można samodzielnie zrobić piwo? Jak najbardziej! Wystarczy zaopatrzyć się w domową warzelnię. Sprawdź, która będzie najlepsza.
Choć wydawać by się mogło, że proces uwarzenia własnego piwa to coś trudnego i wymagającego sporych nakładów pieniężnych, w rzeczywistości wcale tak nie jest. Większość zestawów startowych składa się z tych samych elementów, czyli:
Dopiero z biegiem czasu, kiedy nabierze się doświadczenia, warto rozbudować swoją warzelnię o dodatkowe komponenty. Na szczęście dostępne na rynku zestawy są dopasowane do użytkowników na różnym poziomie zaawansowania. Oto najlepsze z nich!
Podstawowy pakiet nie musi być rozbudowany. Na początek wystarczą jedynie wymienione wcześniej elementy. Inwestycja w profesjonalny, duży zestaw może się nie opłacić, na przykład wtedy, kiedy okaże się, że warzenie nie do końca nas interesuje.
W skład produktu wchodzi: koncentrat słodu do wyrobu piwa 1,7 kg Lager lub Dark Ale, pojemnik fermentacyjny 30 l z pokrywą, rurka fermentacyjna, areometr z menzurką do mierzenia cukru, plastikowe mieszadło, szczotka do mycia butelek, miarka do cukru, kapsle do butelek 100 szt., kapslownica dwuramienna, termometr ciekłokrystaliczny. Zestaw jest kompaktowy i nieduży, idealnie nadaje się na prezent. Można go wykorzystać także do robienia wina czy nalewek.
Cena: ok. 200 zł.
Osoby, które mają już doświadczenie w warzelnictwie i chciałyby rozbudować swój warsztat, przede wszystkim powinny wyposażyć się w drugi fermentator. W szczególności przyda on się przy produkcji piwa z procesem zacierania słodów.
Dużą zaletą tego zestawu jest możliwość wybrania jednego z kilku słodów: Polskie Jasne, Prawdziwe Pszeniczne, Pale Ale, Dry Stout, American Bitter, Grodziskie, Pszeniczne Ciemne. Służy do przygotowania piwa z klasycznym procesem zacierania.
Zawiera: dwa fermentatory (z kranikiem i rurką fermentacyjną), areometr, środek do dezynfekcji, kapsle 100 szt., kapslownicę dwuramienną, miarkę do cukru, filtrator z oplotu, glukozę 200 g do refermentacji, jodowy wskaźnik skrobi, termometr piwowarski i ciekłokrystaliczny, wąż do rozlewu 1 m, łygę piwowarską.
Cena: ok. 260 zł.
Warto, aby zestaw dla zaawansowanych warzelników domowych posiadał fałszywe dno, które służy do filtrowania zacieru. Jak z niego korzystać? Należy umieścić dno na spodzie kadzi filtracyjnej i przenieść tam zacier, by w efekcie otrzymać klarowną brzeczkę.
Pakiet Piwowar Premium to: trzy fermentatory (z rurką fermentacyjną, kranem do umieszczenia fałszywego dna oraz z rurką i kranem), kapslownica stołowa, cukromierz z menzurką, zaworek grawitacyjny, fałszywe dno z cybantami, termometr ciekłokrystaliczny i Alla France, miarka do cukru, wężyk igielitowy, mieszadło ze stali nierdzewnej, kapsle 50 szt., nadwęglan sodu do dezynfekcji 50 g oraz zestaw surowców (APA, Alt, Weizen lub Dry Stout).
Cena: ok. 570 zł.Jeżeli chcesz spróbować swoich sił w samodzielnej produkcji piwa, sięgnij po jeden z powyższych zestawów i ciesz się ulubionym, domowym smakiem.
Zdj. główne: Martin Kníže/unsplash.com