Picie drinków w domu nie musi się opierać wyłącznie na kilku trunkach oraz soku. Aktualnie są dostępne takie możliwości, które umożliwiają stworzenie domowego baru.
Zacznijmy od początku, dlaczego warto w ogóle zdecydować się na domowy bar? Odpowiedzią na to pytanie może być obecna sytuacja pandemiczna na świecie. Warto zaznaczyć, że zmierza ona ku końcowi, jednak wciąż pozostaje pytanie, czy w okresie zimowym znowu zostaną zamknięte bary i restauracje, a nawet jeżeli tak nie będzie, to czy nie warto mieć w domowym wyposażeniu własnego baru, aby przygotować ulubione drinki znajomym?
Domowy bar jest rozwiązaniem, które sprawdzi się w obu przypadkach, ale przede wszystkim wtedy, kiedy będziemy chcieli ugościć zaproszone osoby najlepiej, jak potrafimy. Może to być także dobra okazja do tego, żeby spełnić marzenia o zostaniu profesjonalnym barmanem i serwowaniu pysznych drinków, zachwycających bogatym smakiem i aromatami.
Jeżeli chodzi o domowy bar, to jest on najczęściej kojarzony z estetyczną drewnianą lub przeszkloną szafką i świecącymi się różnokolorowymi butelkami, które zachwycają smakiem i aromatem po odkręceniu korka lub nakrętki. Owszem, jest to ważny element, jednak jeżeli mamy ambicję, aby wnieść wieczór, zabawę, czy przyjęcie na wyższy poziom, to należy uzupełnić ten zestaw o dodatkowe akcesoria.
Te akcesoria można podzielić na trzy grupy – do wina, piwa i mocniejszych alkoholi. Każda z nich wymaga od osoby, która chce zapewnić odpowiednią kulturę konsumpcji, dostępu do profesjonalnych lub półprofesjonalnych akcesoriów – katalogi producentów, którzy oferują te dodatkowe elementy wyposażenia, są naprawdę zróżnicowane i spełnią wymagania zarówno tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę, jak i tych bardziej doświadczonych konsumentów.
Na początku absolutna podstawa, czyli shaker, a także wszystkie inne akcesoria, bez których nie można się obejść, jeżeli chce się wykonać najpopularniejsze drinki. Na samym początku warto sprawdzić, z jakiego materiału są wykonane te akcesoria. Powinna to być co najmniej stal nierdzewna – taki surowiec powinien spełnić oczekiwania większości użytkowników.
Na początku warto zaopatrzyć się w shaker trzyczęściowy. To właśnie dzięki niemu będzie można odpowiednio zmieszać i wstrząsnąć składniki tak, aby powstała oczekiwana kompozycja. Do tego niezbędna będzie także miarka, ubijak i sitko, które funkcjonują również pod nazwą, kolejno Jigger, Muddler i Strainer. Warto także zadbać o to, aby napój był odpowiednio schłodzony. Przydadzą się do tego stalowe kostki, które nabierają temperatury w zamrażalniku i pozwalają oszczędzać wodę lub po prostu odpowiednie foremki. W serwowaniu drinków niezmiernie ważna jest higiena, dlatego należy zainwestować w szczypce do lodu. Całość barowego zestawu powinna dopełnić łyżka barmańska.
Nie można także zapominać o tym, aby w odpowiedni sposób traktować także trunki, takie jak wino czy szampan. W przypadku pierwszej odmiany alkoholu podstawą jest odpowiedni korkociąg. W zależności od wymagań można zdecydować się na odmiany takie jak korkociąg automatyczny, ręczny, dźwigniowy, czy kelnerski. Pierwsza odmiana charakteryzuje się tym, że w błyskawiczny sposób pozbywa się korka z szyjki butelki. Drugi rodzaj będzie dobrym rozwiązaniem dla wielbicieli klasycznych rozwiązań, to zwykle akcesoria o prostej budowie – za sprawą małej drewnianej belki i metalowego świdra wkręca się jego ostrze w korek wina, a następnie usuwa. W przypadku korkociągu dźwigniowego jest to dodatek dość charakterystyczny, który działa na zasadzie wspomnianej dźwigni, gdzie dwa ramiona, unosząc się do góry, wyciągają jednocześnie wkręcony świder, co sprawia, że można się w dość szybki i wygodny sposób pozbyć korka. Jeżeli chodzi odmianę kelnerską, to są to dość małe akcesoria, które sprawdzają się prawdopodobnie najlepiej w warunkach gastronomicznych.
Nie wolno także zapominać o odpowiednich szklankach, kieliszkach, czy lampkach do wina, które w wyjątkowy dla siebie sposób uwalniają poszczególne aromaty i pozwalają jeszcze bardziej cieszyć się smakiem wina. To samo dotyczy również piwa – każda z jego odmian powinna być podawana w innym naczyniu po to, aby poczuć wszystkie akcenty, które zawarto w butelce. Jeżeli chodzi o szampana, to można się także pokusić o zakup stalowego kubełka, który można napełnić lodem i włożyć też dowolny inny trunek do środka.