Artykuł sponsorowany

Własna restauracja to marzenie wielu osób. Jeśli jesteś jedną z nich, to mamy dla Ciebie garść przydatnych informacji, które pomogą Ci w działaniach prowadzących do otwarcia swojego lokalu.

Przede wszystkim dobra lokalizacja

Dobra lokalizacja i wybór odpowiedniego lokalu to kluczowe sprawy w przypadku restauracji. Miejsce, które wybierzesz, musi nie tylko spełniać wymogi prawne, ale także znajdować się w dogodnym miejscu dla klientów. Wybierając lokal, warto zwrócić uwagę na odpowiedni rozkład pomieszczeń – przygotowawczych, magazynowych i socjalnych oraz oczywiście sali restauracyjnej, na której znajdą się stoliki dla gości.  Pamiętaj też, że aby przyciągnąć klientów wystrój sali powinien być pomysłowy i mieć motyw przewodni. Najważniejsze, aby był on spójny z tym, jaki rodzaj restauracji otwierasz i jakie jedzenie będziesz serwować.

Ponadto, lokal musi również posiadać odpowiednią wentylację oraz zabezpieczenia przeciwpożarowe. Muszą być też doprowadzone wszystkie niezbędne media, a dodatkowo woda musi być koniecznie przebadana przez stację sanitarno-epidemiologiczną oraz odpływ ścieków. Zadbaj także o to, aby wybranym lokalu ciągi komunikacyjne, brudne i czyste, nie przecinały się ze sobą – to samo dotyczy dostaw produktów i odbioru gotowych potraw. Po tych wszystkich przygotowaniach lokal musi być zatwierdzony przez Sanepid.

Akcesoria, które ułatwią przyrządzanie potraw

Jest wiele akcesoriów kuchennych, które znacznie ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw, a szykując zamówienie dla kilkudziesięciu osób, każda sekunda się liczy. Dlatego też przed otwarciem restauracji konieczne jest odpowiednie wyposażenie kuchni. Będziesz potrzebować oczywiście podstawowych naczyń, ale przyda się także dobry blender, na przykład taki z wymiennymi nakładkami, który nie tylko zblenduje i rozmiksuje składniki, ale ma także funkcję szatkowania warzyw. Zainwestuj też sprzęt wyręczający w krojeniu, taki jak klasyczna krajalnica do chleba, lub model przystosowany do krojenia wędlin oraz serów. Warto także zaopatrzyć kuchnię w wyciskarkę wolnoobrotową. Jest to produkt, dzięki któremu zrobisz pyszny sok ze świeżych owoców i warzyw, nie tracąc przy tym cennych witamin i minerałów. Urządzenie to pracuje dużo wolniej niż klasyczna sokowirówka, ale im wolniej przebiega proces przerabiania, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy, a jego świeżość – zachowana na dłużej. Warto zakupić także takie elementy wyposażenie jak szafy mroźnicze, rożno gazowe, czy  kociołki na zupę. Z tymi wszystkimi akcesoriami przygotowywanie i podawanie potraw będzie z pewnością dużo łatwiejsze.

Fundusze na otwarcie restauracji

Jeśli masz już lokal oraz ciekawy pomysł na otwarcie restauracji, ale brakuje Ci środków, możesz starać się o dofinansowanie. W regulaminie dostępnym w UP znajdziesz zestaw obowiązkowych i dodatkowych załączników, które zwiększą Twoje szanse na dotację. Najczęściej są to dokumenty takie jak akt notarialny lokalu lub umowa najmu, CV, kserokopie dyplomów ukończenia szkoły, kursów i szkoleń, świadectwa pracy, prawo jazdy i ksero dowodu rejestracyjnego pojazdu, referencje, umowy o współpracy lub listy intencyjne. Gdy posiadasz już komplet dokumentów, możesz przejść do samego wniosku. Koniecznie zawrzyj w nim cały plan biznesowy oraz pomysły związane z prowadzeniem lokalu gastronomicznego, ponieważ liczą się nawet najdrobniejsze szczegóły. Pamiętaj także o tym, że kluczowe znaczenie ma zgodność Twojego wykształcenia i doświadczenia z planowanym przedsiębiorstwem. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku zawierasz z urzędem umowę, a następnie otrzymujesz fundusze na konto bankowe i możesz otworzyć swoją restaurację marzeń.

Zdjęcie główne: Rachel Claire/pexels.com

Dodaj komentarz

Twój email nie zostanie opublikowany.